Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Molenpolder (Zuid-Beveland), 1865-1959

1865 - 1959

Inleiding De Molenpolder in de gemeente Yerseke had in 1958 een kadastrale grootte van 43.30.30 ha, met een belastbare oppervlakte van 40.07.02 ha. De polder werd ook wel Poppendijkschepolder genoemd. De polder ontleende zijn naam aan de ligging nabij de Molen van Yerseke. Het bedijkingsjaar is onbekend, doch dit moet na de stormvloeden van 1530 en 1532 geweest zijn, toen deze gronden "verdronken" zijn. De polder is op 26 januari 1682 geïnundeerd. Daarna inundeerde de polder voor de derde maal op 3 maart 1715. (Archief Staten van Zeeland, inv. no. 1927) Op 13 maart 1906 overstroomde de polder na, het overlopen van de scheidingsdijk tussen de Nieuw-Olzende- en Molenpolder. De polder was in de 18e en begin 19e eeuw calamiteus. In het Geografisch woordenboek van van der Aa en de tegenwoordige Staat der Nederlanden staat vermeld, dat deze polder bij het waterschap De Breede Watering bewesten Yerseke behoorde en ook het zelfde bestuur had. Dit is echter niet waar. De uitwatering geschiedde via de uitwateringssluis in de zeedijk, waardoor ook het oppervlaktewater van de Nieuw-Olzendepolder geloosd werd. Op 30 mei 1809 werd tussen het waterschap De Breede Watering bewesten Yerseke en de Molen- en Nieuw-Olzendepolder een suatie-overeenkomst gesloten. De watergang en de duiker, die aangelegd werden om het water naar de sluis op de Yersekendam te voeren, zouden onder het beheer en toezicht van beide polders staan. In 1939 werd deze uitwatering verlegd naar het gemaal "De Moer" aan het kanaal door Zuid-Beveland. Sedert 1948 sueerde de Nieuw-Olzendepolder gedeeltelijk en na 1952 geheel via het waterschap Kruiningen. In verband met de polderconcentratie op Zuid-Beveland werd de polder opgeheven en opgenomen in het per 1 januari 1959 nieuw gevormde waterschap De brede watering van Zuid-Beveland. Toch loopt het archief nog verder, doordat het polderbestuur de lopende zaken afwikkelde. In 1854 constateerde men in Goes belangrijke papieren van de cal. Molenpolder in handen van een kramer, die deze stukken gebruikte voor de verpakking van zijn waren. Het bleek dat deze papieren gekocht waren van een koopman in oude papieren, die deze papieren van de familie van de overleden ontvanger-griffier gekocht had. Archief Staten van Zeeland no. 337. Het archief van de polder is in de meidagen van 1940 door oorlogshandelingen bijna geheel verbrand. Enige stukken die zich in een brandkast bevonden zijn echter gespaard. Literatuur: Provinciale almanak. 1958. Tegenwoordige staat der Nederlanden, deel XVIII p. 282. A.A. Beekman. De vloed van 12 maart 1906 in Zeeland, T.A.G. 1906, blz. 839-876. Van Empel en Pieters. Zeeland door de eeuwen heen, deel I.

Organisatie
Collectie
  • Archieven Zeeuws Archief
Type
  • Archief
Identificatienummer van Zeeuws Archief
  • 3139
Trefwoorden
  • Verkeer en Waterstaat
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards