Project WO2 thesaurus
14 november 2016 · Project
Erfgoedcollecties met het thema Tweede Wereldoorlog automatisch ontsluiten met trefwoorden. Om dat mogelijk te maken werkt Netwerk Oorlogsbronnen aan de opschoning, uitbreiding, matching en publicatie van de thematische WO2-thesaurus. Op deze manier worden bronnen beter doorzoekbaar via de 'wat, wie en waar'-ingang.
Ga naar de WO2-thesaurus in Linked Open Data.
Ga naar de WO2-biografieënthesaurus in Linked Open Data.
Netwerk Oorlogsbronnen is in september 2016 gestart met het pilotproject WO2-thesaurus. Daarbij worden erfgoedcollecties met het thema Tweede Wereldoorlog automatisch ontsloten met trefwoorden uit een WO2-thesaurus. Toepassing van de thesaurus is van belang om miljoenen oorlogsbronnen, in beheer en beschreven door verschillende instellingen, centraal toegankelijk en vindbaar te maken en houden via oorlogsbronnen.nl. De thematische thesaurus draagt daarmee bij aan het doel van Netwerk Oorlogsbronnen om verspreide WO2-collecties beter en gestructureerder toegankelijk te maken.
Hoewel de thesaurus inhoudelijk blijft groeien, heeft het Netwerk Oorlogsbronnen het project WO2-thesaurus in 2017 afgerond. De oorspronkelijk interne trefwoordenlijst van het NIOD is onder leiding van NOB opgeschoond, uitgebreid en gepubliceerd als Linked Open Data. Daarmee is het officieel tot een externe thesaurus verworden en als zodanig in gebruik genomen.
Interessante pagina's
- Tweeduizend WO2-termen koppelen miljoenen oorlogsbronnen aan elkaar
- Het ontstaan van de thesaurus over de Tweede Wereldoorlog
- Het waarom van thesauri matchen
- Het opschonen van de interne thesaurus
- Koppelen aan de WO2-thesaurus
- Handleiding 'Verbind je termen' gepubliceerd
- URI's in collectiebeheersystemen: workshop CultuurLINK
- Vinden wat erin zit
- WO2-thesaurus van Linked Data naar Linked Open Data
- Van treftwoordenlijst naar thesaurus: WO2-bronnen beter vindbaar