Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Christelijke H.B.S. en de christelijke scholengemeenschap college Blaucapel te Utrecht

1917 - 1991

Christelijke Hoogere Burger School De Christelijke Hoogere Burger School (HBS) werd in 1917 opgericht op verzoek van een aantal Utrechtse protestanten van Nederlands Hervormde en Gereformeerde huize. Een bestuur concretiseerde dit initiatief en institutionaliseerde zich als Vereeniging voor Christelijk Middelbaar Onderwijs te Utrecht. De school begon op 1 september 1917 onder leiding van de heer dr. S.L. Schouten als directeur in een pand aan de Heerenstraat (nr. 35) en de groei noodzaakte al snel tot een omzien naar een ruimere behuizing. Deze vond het bestuur aan de Nieuwegracht (nr. 36). In de achtertuin grenzend aan de Oude Kamp verrees in 1923 nieuwbouw met daarin een gymnastieklokaal en lokalen voor vakken natuur-, scheikunde en biologie. De school werd op 27 januari 1924 in aanwezigheid van de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen dr. J.Th. de Visser plechtig geopend. De school, enkel bestaande uit een HBS-B afdeling (accent op de exacte vakken), had een redelijke omvang. Al snel waren er twee parallelklassen en schommelde het leerlingenaantal rond de 200. Eerst na de Tweede Wereldoorlog werd er een HBS-A afdeling (accent op de talen, boekhouden en handelsrekenen) aan de school toegevoegd. In de jaren na deze oorlog besloot het bestuur tot verdere uitbouw van zijn scholenbestand. In 1952 stichtte het bestuur het Christelijk Lyceum (later dr. F.H. de Bruijne Lyceum). Deze school had een gymnasiumafdeling. Er bestond overigens al een Christelijk Gymnasium sedert 1897. In 1971 ging het bestuur, inmiddels Vereniging voor Christelijk Voorbereidend Hoger en Middelbaar Onderwijs geheten, samen met het bestuur van het Christelijk Gymnasium verder onder de naam Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) te Utrecht.

Collectie
  • Archieven Utrecht
Type
  • Archief
Identificatienummer van Het Utrechts Archief
  • 1226
Trefwoorden
  • Onderwijs en Wetenschap
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards