Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Suzannapolder, 1781-1965

1781 - 1965

Inleiding Ligging: Gemeente Arnemuiden (tot de herindeling in 1966 in de voormalige gemeenten Arnemuiden en Nieuw-en Sint Joosland) Kadastrale grootte: 84 ha. Belastbare oppervlakte: 79.9536 ha. Hoogteligging: gem. 1,3 M. + N.A.P. Bedijkt: 1766. Op 13 mei 1765 verleenden de Staten van Zeeland aan de ambachtsheren van Nieuwerkerke en Kleverskerke octrooi tot bedijking van de schorren ten oosten van de Nieuwerkerkepolder. In het volgende jaar werd de polder bedijkt en kreeg de naam Suzannapolder. Binnen de nieuwe bedijking werden ook delen van de polders Nieuwerkerke en Nieuw Sint Joosland opgenomen, die in 1704 waren geïnundeerd. Het bedijkte gedeelte van de laatstgenoemde polder stond bekend als het poldertje Zelden Wel. Pas in 1781 werd er een bestuur benoemd. In datzelfde jaar moesten er maatregelen worden getroffen om de vooroever van de polder te beschermen tegen de verplaatsing van de diepte van het Sloe in de richting van de polder. Het behoud van de vooroever en de zeedijk heeft tot de aanleg van de Sloedam in 1871 veel geld en moeite gekost. Door de aanleg van deze dam steeg de waterstand in het Sloe, waardoor de zeedijk van de polder moest worden verhoogd. De op de Sloedam aangelegde spoorweg loopt dwars door de polder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep de zeedijk van de polder grote schade op door bomkraters, beschadigde betonnen keermuur en bunkers. Door de stormvloed van 12 maart 1906 liep de zeedijk van de polder grote schade op, terwijl door toedoen van de stormvloed van 1 februari 1953 het dijkgedeelte ten noorden van de Sloedam op twee plaatsen doorbrak, waardoor de polders Wilhelmina, Elizabeth, Houwer, Clasina, Rapenburg en Nieuwerkerke onderwater liepen. Op 4 maart daaraanvolgend was de polder weer watervrij. Als gevolg van de aanleg van de spoorweg op Walcheren in 1872 werd het Arnemuidse Gat afgedamd. Daardoor kon de polder het water niet meer lozen op het Sloe. Door middel van duikers en een nieuwe watergang werd de afwatering via de polders Wilhelmina en Oranje op de polder Walcheren gebracht. Na de ingebruikname van het gemaal Kleverskerke in 1938 wordt het polderwater daar naar toe afgevoerd. Vooral het oudste gedeelte van het archief vertoont grote hiaten. In een brief aan Gedeputeerde Staten in 1874 meldt de ontvanger-griffier dat er een inventaris van het archief is, opgemaakt in 1811. Deze inventaris is niet meer in het archief aanwezig. Het notulenboek over de periode 1925-1964 ontbreekt eveneens. Voor de inventarisatie besloeg het archief een lengte van 2,0 meter. Na inventarisatie en selectie tot vernietiging bleef er 1,2 meter over. Walraven en Polderdijk, Nieuw- en Sint Joosland, blz. 290-298. Wilderom, Tussen Afsluitdammen en Deltadijken III, blz. 91, 217. Encyclopedie van Zeeland deel III, blz. 152. Archief Suzannapolder, inv.nr 65, 66.

Organisatie
Collectie
  • Archieven Zeeuws Archief
Type
  • Archief
Identificatienummer van Zeeuws Archief
  • 3023
Trefwoorden
  • Verkeer en Waterstaat
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards