Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Oude-Kraaijertpolder, (17e eeuw) en 1800-1959

1800 - 1959

Inleiding De Oude Kraaijertpolder of Selnissepolder heeft een kadastrale grootte van 447.70.68 ha, met een belastbare oppervlakte van 376.29.86 ha schotbare gronden en 52.92.79 ha vronen. De polder ligt gedeeltelijk in de gemeente 's-Heer Arendskerke en gedeeltelijk in de gemeente Heinkenszand. Bij het charter van 20 november 1546 werden de "schorren en uytgorssinge, die noid tot geenen tijden bedijkt en zijn geweest" door Karel V ter bedijking uitgegeven aan de ambachtsheren van 's-Heer Arendskerke, die het recht op deze schorren en slikken in 1395 verkregen hadden van graaf Albrecht van Beieren. De polder moest bedijkt worden "met eenen dijck van ses roeden beloops ende vijfthien voeten hoge". Indien de polder zou inunderen, dan zou men op de zelfde voorwaarden opnieuw mogen bedijken. De grootste aandeelhouders die bij de inpoldering waren betrokken, waren Adolph van Bourgondie en Jeronimus Sandelijn, rentmeester van Bewesterschelde. Volgens Ermerins werd de polder in 1547 ingedijkt, doch volgens Srnallegange was men in 1548 nog met de droogmaking bezig. In 1561 brak de westelijke dijk door bij de tegenwoordige splitsing van de oud- en de nieuwe rijksweg, getuige de daar gelegen weel. In het zelfde jaar werd de dijk echter weer gedicht. Waarschijnlijk door de vele arbeiders die aanwezig waren voor de inpoldering van de Ankevere- en 's-Heer Arendskerkepolder, was deze snelle herdijking mogelijk. De suatie van de polder geschiedde op de Schenge. In verband met de indijking van de Schengepolder in 1875. werd het waterschap voor de uitwatering door de Sluis in de Piet ingesteld, waarbij ook de Oude Kraaijertpolder was aangesloten. De suatie van de Oostpolder door de Oude Kraaijertpolder werd in 1746 afgekocht voor een bedrag van £ 25. door de eerste polder. Van het archief van de polder is in 1900 door het dagelijks bestuur een inventaris gemaakt, die tot 1925/1926 is bijgehouden De hierin genoemde begrotingen van 1826-1925/1926 zijn slechts gedeeltelijk teruggevonden. De polder is opgeheven en opgenomen in het per 1 januari 1959 nieuw gevormde waterschap De brede watering van Zuid-Beveland. Toch loopt het archief nog verder, doordat het dagelijks bestuur de lopende zaken in 1959 afhandelde. Literatuur Provinciale almanak, 1958. Van Empel en Pieters, Zeeland door de eeuwen been, deel I. A. de Smit. De burgerlijke en kerkelijke geschiedenis van 's-Heer Arendskerke, deel I.

Organisatie
Collectie
  • Archieven Zeeuws Archief
Type
  • Archief
Identificatienummer van Zeeuws Archief
  • 3152
Trefwoorden
  • Verkeer en Waterstaat
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards