Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Zijllaan- en Meijepolder, 1683-1979

1683 - 1979

De polder is in 1682 ontstaan door samenvoeging van de Zijllaanse polder en de Meijepolder. * Beide polders moeten in 1647 al bestaan hebben, gezien de vermelding van een Zijllaanse molen en een Meijpoldermolen op de kaart van Dou en Van Broekhuysen uit dat jaar. De Zijllaanse polder had een belastbare oppervlakte van ruim 99 morgen. Na de samenvoeging van beide polders bedroeg de gezamenlijke oppervlakte 168 morgen. In 1688 werd de polder vergroot met twee morgen land aan de Lage Rijndijk, eigendom van het Catharinagasthuis te Leiden. * In 1713 werd de polder nogmaals twee morgen groter. De polder lag in het ambacht (later de gemeente) Leiderdorp en werd in het westen begrensd door de Zijl, in het noorden door de Dwarswatering, in het oosten door de Leisloot, in het zuidoosten door boezemgronden en in het zuidwesten door de Lage Rijndijk. Enkele ten noordoosten van de Lage Rijndijk gelegen blokken boezemland behoorden niet tot de polder. In verband met plannen tot aanleg van wegen en bouw van woningen verwierf de gemeente Leiderdorp na 1960 het overgrote deel van de gronden in de polder. In 1964 besloot de vergadering van stemgerechtigde ingelanden, waarin de gemeente een absolute meerderheid van stemmen had, over te gaan tot ontpoldering. De vergadering vroeg goedkeuring aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, die meedeelden daartoe de nodige stappen te zullen doen. Snel ging dit niet, want pas in de zomer van 1968 presenteerden GS een ontwerp-statenbesluit tot ontpoldering. Dit ontwerp-besluit zou aan Provinciale Staten worden gepresenteerd nadat de gemeente en de polder een ontpolderingsovereenkomst hadden gesloten. In deze overeenkomst moesten de waterstaatkundige en financiële gevolgen van de ontpoldering worden geregeld. Naar aanleiding van een door GS overgelegde model-overeenkomst vroeg de secretaris van de polder zich af of ontpoldering wel wenselijk was. Hij adviseerde nader overleg. Op 28 november 1969 besloot de vergadering van stemgerechtigde ingelanden de ontpoldering voorlopig niet door te laten gaan wegens de financiële positie van de polder, de voorgenomen samenwerking met de Munnikkenpolder en de verwachte stijging van het aantal stemgerechtigde ingelanden door uitgifte van op dat moment aan de gemeente Leiderdorp toebehorende gronden. In het kader van de concentratie van polders binnen het hoogheemraadschap van Rijnland werd de polder op 1 januari 1979 opgeheven en opgenomen in het nieuw gevormde waterschap De Oude Veenen.

Vervaardiger
  • Zijllaan- en Meijepolder
Collectie
  • Hoogheemraadschap van Rijnland
Type
  • Archief
Identificatienummer van Netwerk Oorlogsbronnen
  • Archief 2.5.40
Trefwoorden
  • Openbare orde en veiligheid
  • Openbare orde en veiligheid - overig
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
WO2NETMinisterie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards